شاید پاور، مهمترین قطعه یک سیستم نباشد، با این حال صد در صد یکی از مهمترین اجزاء یک کامپیوتر است. به همین دلیل سعی شده است تا با پرداختن به این موضوع و معرفی 5 شاخصۀ اصلی یک پاور مناسب، خواننده را با این قطعه بخوبی آشنا کنیم.
این موارد عبارتند از:
1- انواع کابلهای پاور و کاربرد هر کدام
2- بررسی میزان توان خروجی پاور (وات)
3- مسائل ایمنی و حفاظتی
4- بازدهی (راندمان)
5- اندازه و نوع (ماژول، غیر ماژول، نیمه ماژول)
1- انواع کابل پاور و کاربرد هر کدام
در هر پاور، یک سری کابلهای مشخصی تعبیه شده است که هر کدام از آنها وظایف منحصر به خود را دارند.
1-1- کابل پاور 24 پین:
این کابل دارای 24 پین است و هدف اصلی آن، تغذیه مادربورد و چیپستهای اصلی میباشد.

2-1- کابل8/4 پین :CPU
همانطور که از اسم آن پیداست، باعث تغذیه پردازنده مرکزی سیستم میشود. مادربوردهای بالا رده معمولا بیشتر از بقیه همنوعهای خود برق مصرف میکنند به همین دلیل وجود این کابل بسیار حائز اهمیت است. مکان اتصال این کابل نیز کنار پردازنده است.

3-1- کابل پین 8/6 کارت گرافیک:
بعضی از کارت گرافیکها با همان کابل متصل به مادربورد (مورد 1-1-) بکار میافتند. در حالیکه دیگر کارت گرافیکها که اکثرا نیز جزو محصولات قدرتمند و پرچمدار هستند، به کابلهای مخصوصی نیاز دارند. بنابراین شما باید توجه داشته باشید که اگر کارت گرافیک مدرن و قدرتمندی دارید، باید پاوری انتخاب نمایید که از این نوع کابلها پشتیبانی کند.

4-1- کابل ساتا (SATA):
از این کابل جهت رساندن برق به حافظههای ذخیره سازی استفاده میشود. از آن جایی که اخیرا لوازمی مانند: چراغهای آر جی بی (RGB) بسیار محبوب شدهاند، اکثر پاورهای امروزی چندین تبدیل ساتا را در خود جای دادهاند.

5-1- کابل 4 پین مولکس (MOLEX):
این نوع کابلها کم پیدا هستند و جای خود را به ساتا دادهاند. با این حال هنوز هم در مواردی از آنها استفاده میشود.

2- بررسی میزان توان خروجی پاور (وات)
یکی از سوالاتی که ذهن اکثر خریداران بالقوه پاور را درگیر کرده است، میزان توان یک پاور است. ((پاور چند وات بگیرم؟))، ((پاور چند واتی کارمو راه میندازه؟)) و از قیبل این سوالات بسیار رایج میباشد. پاسخ به این سوالها کاملا به شرایط و سیستم خودتان بستگی دارد.بطور کلی هر چه سیستم قویتر باشد، به پاور قویتری نیاز دارد. پاور قویتر هم یعنی دستگاهی با مقدار ((وات)) بالاتر. البته نمیتوان بدون دانستن مشخصات یک سیستم (شامل مادربورد، کارت گرافیک و...) پاور مناسب را انتخاب کرد. شما معمولا باید پاوری را انتخاب کنید که بالاتر از نیاز سیستم کامپیوتری مد نظرتان باشد.
برای مثال اگر سیستم شما به 500 وات نیاز داشته باشد، پس بهتر است پاوری با توان 600 الی 650 وات را انتخاب کنید. این کار دو دلیل دارد: 1- خیال شما از تغذیه و تامین انرژی قطعات راحت است. 2- با این کار فرصت ارتقای دیگر قطعات را نیز برای خود فراهم میکنید. مثلا: ((فرض کنید که میخواهید بعد از مدتی رم یا کارت گرافیک سیستم را ارتقاء بخشید، حال اگر پاوری قوی انتخاب کرده باشید دیگر نگران تعویض پاور نخواهید بود. البته برای صرفه جویی در هزینه پاوری را انتخاب کنید که خیلی قویتری از سیستم شما نباشد. این نکته را در نظر بگیرید که یک پاور 750 واتی در حالت معمولی 750 وات انرژی تامین نمیکند! اگر سیستم شما 500 وات برق بکشد، همان اندازه برق توسط پاور عبور داده میشود. پس اگر سیستم شما به پاور بسیار قدرتمندی نیاز نداشته باشد، میتوانید از مدلهای سادهتر و به صرفهتر استفاده کنید.
سعی کنید پاوری را انتخاب کنید که میزان ((پیک پاور)) و ((قدرت یکنواخت)) مناسبی داشته باشد.
پیک پاور (Peak Power)، همان قدرت لحظهای پاور شما است. فرض کنید تنظیمات سیستم خود را به بالاترین حد ممکن رساندهاید و در میخواهید چند ساعت از آن استفاده کنید... این جا است که این قابلیت به کار شما میآید.
قدرت یکنواخت (Continuous Power)، همان قدرتی است که ساعتها سیستم شما را بدون هیچ مشکلی سر پا نگه میدارد. پیشنهاد میشود که زمان خرید پاور، گزینه دوم (قدرت یکنواخت) را بیشتر مد نظر قرار دهید.
اگر نمیدانید که دقیقا چه میزان توانی برای سیستم شما مناسب است، میتوانید با وارد کردن مشخصات کامپیوتر خود در سایت زیر مقدار توان تقریبی مناسب برای سیستم خود را دریافت کنید. این سامانه با دریافت اطلاعاتی نظیر مشخصات مادربورد، کارت گرافیک و ... پیشنهادهای مناسبی به شما ارائه میدهد.
برای ورود به صفحه کلیک کنید

3- مسائل ایمنی و حفاظتی پاور
مقوله محافظت و ایمنی در تمامی لوازم الکتریکی بسیار مهم است. پاور جزو قطعاتی است که بطور مستقیم با دیگر قطعات ارتباط دارد. بنابراین باید دارای قابلبتهای ایمنی مانند ((محافظ اتصال کوتاه)) باشد تا هم از خود پاور محافظت شود و هم از دیگر قطعات. همچنین حتما از یک محافط مخصوص کامپیوتر استفاده کنید تا احتمال آسیب به سیستم شما کمتر شود.

4- بازدهی (راندمان) پاور
مسلما میزان توان خروجی در پاور اهمیت دارد اما مورد دیگری است که باید با آن توجه داشت. نرخ بازده یا راندمان همان چیزی است که در مورش صحبت میکنیم. یک پاور با راندمان مناسب، باعث مصرف برق کمتر و پایین ماندن دمای دستگاه شده که این امر افزایش عمر مفید پاور را در بر خواهد داشت. امروزه بر روی پاورهای با کیفیت نشان ((80 پلاس)) را مشاهده میکنید. اما منظور از این عنوان چیست؟
در واقع این سندی است که اثبات میکند محصول مورد نظر 80 درصد بازدهی الکتریکی دارد و 20 درصد نیز ار طریق گرما از دست میرود. این یعنی محصولی به صرفه و پر بازده. در سالهای اخیر، رتبه بندیهایی وجود دارد که از 80 پلاس نیز فراتر رفته است.
- 80 پلاس
- 80 پلاس برنز (Bronze)
-80 پلاس سیلور (Silver)
- 80 پلاس گُلد (Gold)
- 80 پلاس پلاتینوم (Platinum)
- 80 پلاس تیتانیوم (Titanium)
برای کامپیوترهای شخصی، از درجه بندیهای گُلد، سیلور و برنزی استفاده میشود. معمولا از پلاتینوم و تیتانیوم برای تغذیه سرورهای قدرتمند و یا ماینینگ استفاده میشود. لازم است ذکر شود که هر چه درجه بندی یک پاور بهتر باشد، بهای آن نیز بالاتر است. پیشنهاد ما این است که سعی کنید این درجات را مد نظر قرار دهید و در نهایت محصولی را برگزینید که از همه لحاظ مناسب سیستم شما باشد.


5- اندازه و نوع پاور (ماژول، غیر ماژول، نیمه ماژول)
به مانند دیگر قطعات کامپیوتری، پاورها نیز اشکال، اندازهها و انواع گوناگونی دارند. در هنگام خرید یک پاور، لازم است تا به اندازه کیس خود توجه داشته باشید. این موضوع را در نظر بگیرید که آیا پاور مورد نظرتان در کیس جای میگیرد؟
5-1- ماژولار یا غیر ماژولار، مسئله این است...
همانطور که میدانید پاورها، پر از کابلهای عبور جریان الکتریکی هستند. حال اگر این کابلها به دستگاه پاور لحیم شده باشند و قابل جدا کردن نباشند، بنابراین آن یک پاور غیر ماژولار است.
از طرفی اگر تمامی کابلها جدای از پاور باشند، به گونهای که بتوان هر کدام را بصورت جداگانه و دلخواه به دستگاه وصل کرد، بنابراین آن یک پاور ماژولار است.
در واقع در این نوع پاور، ابتکار عمل در دست شما است. فرضا اگر در سیستم خود دیگر جایی برای یک کابل SATA اضافه ندارید، از آن استفاده نکنید. این ویژگی باعث میشود تا هم زیبایی کار افزایش یابد و هم فضای بیشتری در کیس وجود داشته باشد. در کنار این نوع پاورها، مدل دیگری نیز به نام پاور نیمه ماژولار وجود دارد. بر روی این نوع محصول، تمام کابلهای ضروری یک پاور تعبیه شده است و کابلهای جانبی بصورت جداگانه در جعبه قرار دارند. توجه داشته باشید که کابلهای پاورهای مختلف را بر روی یکدیگر امتحان نکنید. این کار باعث رسیدن آسیبهای جدی به دستگاه و یا حتی مادربورد شما میشود!


نتیجه گیری
1- اگر قصد خرید یک پاور مناسب را دارید، به سیستم مورد نظر خود (شامل مادر بورد، رم، سی پی یو و...) توجه ویژهای داشته باشید. سیستمهای قدرتمند، طالب پاورهای قدرتمند (توان خروجی بالاتر) هستند!
2- در هنگام خرید به راندمان درج شده بر روی پاور و همچنین نامهای آنها توجه کنید. هر چه رتبه بندی پاور بالاتر باشد (گُلد)، بازده بالاتری خواهد داشت. همینطور توجه داشته باشید که بعضی درجه بندیها (80 پلاس تیتانیوم و 80 پلاس پلاتینوم) زیاد مناسب سیستمهای خانگی نیستند!
3- پاورهای امروزی به 3 دسته ماژول، غیر ماژول و نیمه ماژول تقسیم میشوند. نمیتوان گفت ساخت یک نوع اشتباه است و یا ساخت نوع دیگر تصمیمی درست بوده است. هر کدام از آنها در شرایط گوناگون، کاربرد دارند. شما با توجه به بودجه، سلیقه و سیستم خود، میتوانید اقدام به خرید یکی از آنها نمایید.
سخن پایانی
امید است که مقاله ارائه شده به شما عزیزان در خرید یک پاور بصرفه و مناسب کمک کرده باشد. اگر هنوز در تصمیم خود مردد هستید و یا سوالات بیشتری دارید، میتوانید برای مشاوره رایگان با همکاران ما تماس حاصل نمایید.
