سوییچهای کیبورد
یک کاربر کامپیوتر بیشتر از هر چیز دیگری با موس و کیبورد کار میکند. شاید تا بحال عنوان ((سوییچ)) را در کیبوردها شنیده باشید. در کیبوردهای قدیمی فشار دو لایه پلاستیکی به هم و سپس اتصال آنها به بورد کیبورد باعث اتصال و برقراری ارتباط میشد. امروزه اما سوییچهای گوناگونی برای کیبوردها وجود دارد. در واقع هر کدام از آنها حس متفاوتی را به کاربر القاء میکنند. سفت بودن، نرم بودن و صدای کلیدها از جمله تفاوتهای میان سوییچهای عرضه شده میباشند. البته باید ذکر کرد که این عوامل کاملا به سلیقه و کاربری هر شخص بستگی دارد. شاید شخصی از یک سوییچ و کیبورد خوشش بیاید ولی دیگری نه....
سوییچهای مختلفی وجود دارد که معروفترین آنها (Silicone Dome)، (Scissor)، (Mechanical) میباشند. هر کدام از این سوییچها نقاط ضعف و قوت خاص خود را دارند...
(Silicone Dome)
در این نوع سوییچ دو ممبرین پلاستیکی به مانند گنبدهایی بر روی هم قرار میگیرند و شما با فشردن یکی از کلیدهای کیبورد، به ممبرین و سپس بورد کیبورد فشار وارد شده و حرف مورد نظر در سیستم ثبت میشود. معمولا این کیبوردها قیمتهای ارزانتری دارند و مناسب کاربرهای عمومی هستند.


(Scissor)
در این نوع سوییچ یک قطعه پلاستیکی بطور مستقیم به کیبورد متصل میشود. فاصله بین کیبورد تا پلاستیک کوتاه بوده و به فشار کمتری نیز نیاز دارد. از این کیبوردها بیشتر در لپ تاپها استفاده میشود. البته میتوان در کیبوردهای ((جزیرهای یا چیکلت)) نیز این سوییچها را مشاهده کرد.


(Mechanical)
این نوع سوییچ، طراحیهای گوناگونی دارد اما در تمامی آنها از فنرهای فلزی استفاده میشود. در واقع شما با فشار دادن کلید کیبورد، فنر را به حرکت در آورده و از این طریق اتصال با پایه برقرار میشود.به صورت کلی سه نوع سوییچ وجود دارد که شامل سوییچهای خطی (Linear switches)، سوییچهای لمسی (Tactile Switches) و سوییچهای کلیکی (Clicky Switches) میشوند.
سوییچهای خطی:
این سوییچها سادهترین نوع ممکن میباشند. در این مدل، شما سفتی یا نرمی حس نمیکنید و همچنین برای ثبت یک حرف باید تا انتها کلید کیبورد را فشار دهید.
سوییچ لمسی:
در این مدل، شما میتوانید به هنگام فشردن کلیدهای کیبورد نیروی دافعهای را حس کنید که در واقع همان خاصیت فنری و مخصوص این مدل میباشد. اما همچنان صدای خاصی به گوش نمیخورد.
سوییچ کلیکی:
صدای خاص و کلیک گونه این نوع سوییچ، از نکات بارز آن میباشد و همچنین برای ثبت یک حرف در سیستم لازم نیست تا کلید کیبورد را تا آخر فشار دهید.
سوییچهای مکانیکال در نزد گیمرها بسیار محبوب هستند چرا که تنوع ساختار، عمر مفید و میزان سفتی و نرمی متفاوتی دارند که میتوانند سلایق مختلفی را در بر گیرند. همچنین تایپیستهای حرفهای نیز از دیگر علاقه مندان این نوع سوییچها میباشند. این افراد همواره به دنبال راهی برای تایپ سریعتر و موثرتر هستند. به همین دلیل کیبوردهایی با سوییچهای نرم و صدایی جذاب را بیشتر میپسندند. شرکتهای گوناگونی به تولید سوییچهای مکانیکال پرداختهاند که یکی از معروفترین آنها، شرکت چری میباشد. این شرکت سوییچهای خود را در چهار رنگ ارائه داده است.
رنگ قرمز:
این سوییچ از نوع خطی میباشد. بنابراین صدایی ندارد و باید برای ثبت یک حرف، آن را تا آخر فشار داد. این نوع سوییچ در نزد گیمرها از محبوبیت بالایی برخوردار است چرا که برای فشردن یک دکمه نیاز به اعمال فشار زیادی نیست و از طرفی هم آنقدر نرم و حساس نیست. بنابراین گیمر میتواند به راحتی حرکات انگشت بر روی کیبورد را کنترل و در صورت نیاز کلید مورد نظرش را بفشارد.
رنگ مشکی:
این نوع سوییچ هم همانند قرمز، خطی است اما با این تفاوت که برای ثبت یک حرف باید فشار بیشتری اعمال کنید. در این مدل شما به طور واضحی سفتی کلیدها را حس میکنید که میتواند برای گیمرها و تایپیستها در طولانی مدت دردسر ساز باشد.
رنگ آبی:
این رنگ در واقع در گروه سوییچهای کلیکی قرار میگیرد. پس یعنی پس از لمس کلید کیبورد، صدای کلیک بصورت واضح و بلند به گوشتان میرسد. همچنین برای ثبت یک حرف کافیست تا کلید مورد نظر را کمی بفشارید تا ان حرف ثبت شود. عملا این مدل برای تایپیستها بسیار مناسب است.
رنگ قهوهای:
این مدل یکی از محبوبترین انواع سوییچها میباشد. این سوییچ لمسی، با اینکه به فشار انگشت کمی نیاز دارد ولی آن چنان هم نرم نیست و از طرفی دیگر صدای بلندی نیز تولید نمیکند. در واقع شرکت چری با تولید این سوییچ، به نیاز تمامی اقشار من جمله گیمرها، تایپیستها و... پاسخ داده است.


طراحی
اکثر کیبوردها طراحی مشابهی دارند که شامل موارد زیر میباشد:
-
کلیدهای حروف الفبا و اعداد
-
کلیدهای Shift و Ctrl و Alt
-
کلیدهای دستوری مانند: Esc و Prtscn
-
کلیدهای Enter، Delete و Backspace
-
کلیدهای جهت نما، Home، Page Up و...
-
کلیدهای تنظیم نور صفحه و ولووم
زمانی تمام کیبوردها باید 104 کلید میداشتند اما اکنون دیگر این مورد ملاک نیست و کیبوردهای با طراحیهای متفاوتی یافت میشود. اکثر کیبوردهایی که در بازار یافت میشوند، مدل (QWERTY) یا همان کوارتی هستند. البته در بعضی مدلها نیز میتوان مدل دوارک (Dovark) را مشاهده کرد. تفاوت این دو کیبورد در چیدمان کلیدها میباشد. در نوع اول، کلیدهای ذکر شده در قسمت بالا چپ به ترتیب آورده شدهاند و در نوع دوم نیز همانند تصویر زیر چیدمان کلیدها کاملا متفاوت میباشد.


کلیدهای مخصوص
بعضی از شرکتهای تولید کننده کیبورد، کلیدهای مخصوصی را در محصولات خود تعبیه کردهاند. مانند: کلیدهای کنترل صدا، پلی بَک، استندبای، پاور و....
حال سلیقه فرد خریدار همه چیز را مشخص میکند که کدام گزینه برایش اهمیت بیشتری دارد.

کیبوردهای سیمدار و بی سیم؟
یکی دیگر از مواردی که باید هنگام خرید کیبورد به آن توجه شود، سیم دار یا بی سیم بودن آن کیبورد میباشد. مزیت اصلی کیبورد بدون سیم، قابلیت جابجایی آسان آن بر روی میز کامپیوتر میباشد. در این مدل دیگر نگران گیر کردن سیم،پاره شدن سیم، کوتاه بودن آن و ... نیستید. اما این کیبوردها نکات منفی نیز دارند. اول اینکه باید شارژ داشه باشند. این یعنی یا باید با باتری کار کنند و یا با استفاده از کابل USB شارژ شوند. همچنین میتوان عملیات شارژ را همزمان با استفاده از کیبورد انجام دهید.
در کیبوردهای بدون سیم، اندکی تاخیر وجود دارد. یعنی فاصله بین فشردن یک کلید در کیبورد با اعمال شدن آن در کامپیوتر، کمی طول میکشد. البته این تاخیر زمانی در حد چند هزارم ثانیه است.
کیبوردهای بی سیم از دو تکنولوژی فرکانس رادیویی در محدوده باند 4/2 گیگاهرتز و بلوتوث برای ارتباط استفاده میکنند. به هر روی کیبوردهای بی سیم برتریهایی دارند که قابل توجه است، به همین دلیل نیز نزد مردم انتخابی محبوب و البته گرانتر است.

گیمینگ (بازی)
کیبوردهای مخصوص گیمینگ در دسته بندی مجزایی قرار دارند. این یعنی دنیایی متفاوت بین یک کیبورد معمولی و گیمینگ وجود دارد. کیبوردهای گیمینگ برای گیمرها طراحی شدهاند و دارای مشخصات متفاوتی هستند.
نکته اول اینکه کیبوردهای گیمینگ اکثرا سیم دار هستند. البته میتوان مدل بدون سیم آن را نیز پیدا کرد اما باید در نظر داشته باشید که کیبوردهای بدون سیم کمی تاخیر در عملکرد دارند و این موضوع برای گیمرها زیاد خوشایند نیست!
نکته دوم، در کیبوردهای گیمینگ از سوییچهای مکانیکی استفاده میشود تا عملکرد کلیدها در بهترین و سریعترین حالت خود باشد. کلیدهای D، S، A، W که معمولا در گیم بیشتر از بقیه استفاده میشوند نیز شکل متفاوتی دارند و همچنین از کیفیت بهتری بهره مند هستند.
نکته سوم، معمولا این کیبوردها سیستم نورپردازی شکیلی دارند و ترکیب رنگهای چشم نوازی را بوجود میآورند.
نکته آخر اینکه این کیبوردها قابلیت شخصی سازی (Customize) بالایی دارند و کلیدهایی در آنها تعبیه شده است که در کیبوردهای معمولی یافت نمیشود.


سخن پایانی
برای خرید یک کیبورد، اول از هر چیز باید به بودجه و حوزه کاری خود توجه داشته باشید. کیبوردهای متفاوتی وجود دارد که هر کدام از آنها مشخصات و قابلیتهای خاص خود را دارا میباشند. امروزه کیبوردهای مکانیکال نظر اکثر افراد گیمر و تایپیست و همینطور کاربران عادی را به خود جلب کردهاند. دلیل این امر نیز کیفیت، طراحی و قابلیتهای گوناگون آنها میباشد.