اسمبل کامپیوتر چیست و چگونه انجام می‌شود

علی عباس نژاد
۸ اردیبهشت ۱۴۰۱
اسمبل کامپیوتر چیست و چگونه انجام می‌شود
یکی از لذتبخش‌ترین کارهایی که یک عاشق کامپیوتر می‌تواند آن را انجام دهد، اسمبل یک سیستم کامپیوتری می‌باشد. در مقاله زیر به این موضوع جذاب و دوستداشتنی پرداخته شده است.

به پروسه ساخت یک سیستم کامپیوتری با استفاده از قطعات مختلف تعریف شده الکترونیکی، اسمبل کامپیوتر می‌گویند. این پروسه به دقت، تخصص و صبر و حوصله نیاز دارد. شما باید درک درستی از رفتار و عملکرد هر قطعه داشته باشید تا بتوانید با هماهنگ کردن و استفاده از سازگارترین آن‌ها به یک هارمونی مناسب دست یابید. این پروسه شامل چندین مرحله مانند: نصب سی پی یو بر روی مادربرد، نصب مادربرد، رم، خنک کننده‌های مختلف، پاور (منبع تغذیه کامپیوتر)، سوکت‌ها و هاردها و دیگر لوازم جانبی می‌باشد.

در صورت عدم داشتن تخصص در این زمینه، ممکن است خسارات مالی شدیدی به قطعات سیستم شما وارد شود، پس اولین قدم آن است که علم لازم در این زمینه را کسب کنید. شما باید بدانید که کدام قطعات با کدام قطعات همخوانی دارد و همچنین در هنگام نصب و جدا کردن آن‌ها نهایت دقت را بکار ببرید تا صدمه‌ای به هیچ قطعه‌ای نرسد.

پلتفرم اسمبل هوشمند مجموعه رایانه ولیعصر، به شما کمک می‌کند تا بدون نیاز به داشتن هیچگونه مهارت و دانش خاصی در این زمینه بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.

هنگام شروع کار با پیچ‌های متعدد و مختلفی روبرو می‌شوید که ممکن است کمی شمار را گیج کند اما جای نگرانی نیست چرا که با کمی دقت می‌توانید تمامی آن‌ها را بشناسید. چندین پیچ برای اسمبل قطعات کامپیوتری استفاده می‌شود، شامل: پیچ هارد، پیچ مادربرد، پیچ منبع تغذیه، پیچ کیس و...

 

 

انواع پیچ برای اسمبل سیستم

پیچ کیس

 

پیچ مادربرد

 

چگونه اسمبل کنیم؟

مراحل اسمبل یک سیستم به نوع قطعات و کاربری آن (گیمینگ، رندرینگ، اداری و...) بستگی دارد، در بعضی موارد باید اولویت‌ها تغییر پیدا کند. با این حال معمولا مراحل زیر به ترتیب انجام می‌شوند:

1- نصب سی پی یو 2- نصب خنک کننده پردازنده 3- نصب رم 4- نصب کارت گرافیک 5- اتصال فضای ذخیره سازی (هارد) 6- اتصال منبع تغذیه 7- اتصال سایر لوازم جانبی و کابل‌های مادربرد

نکته اولی که باید به آن توجه کنید، هماهنگ بودن و سازگار بودن سوکت سی پی یو مادربرد با سی پی یو انتخابی است. برای مثال: اگر قصد خرید یک سی پی یو نسل 11 را دارید، باید حتما مادربردی را برگزینید که دارای سوکت 1200LGA باشد. چنین مادربردی توانایی پشتیبانی از پردازنده‌های Core I5/ 7/ 9 نسل 10 و 11 را دارد. برای مثال یکی از این مادربردها Gigabyte Z590 Gaming X  می‌باشد.

 

 

پس از انتخاب مادربرد و پردازنده مناسب، باید پردازنده را بر روی قسمت مخصوص در نظر گرفته شده بر روی مادربرد نصب نمایید. نکات مهمی در این باره وجود دارد:

1- مراقب پین‌های سی پی یو باشید و حتی الامکان از برخورد دست و یا اشیاء با آن جلوگیری شود.

 

 

2- سی پی یو را به طرز درست نصب نمایید. برای راحتی کار، شیارهایی هم بر روی سی پی یو و هم بر روی مادربرد وجود دارد که نحوه قرار دادن و موقعیت درست آن را به شما نشان می‌دهد.

 

 

پس از آن، نوبت به خنک کننده‌ پردازنده می‌رسد. اگر خنک کننده پردازنده شما از نوع معمولی و بادی است، می‌توانید همان ابتدا و پس از نصب سی پی یو بر روی مادربرد، اقدام به نصب آن نمایید. اما این موضوع همیشگی نیست. برای نصب خنک کننده سی پی یو به نکات ذیل توجه نمایید:

1- حتما از خمیر سیلیکون مناسب برای کار خود استفاده کنید، چرا که خمیرهای با کیفیت رسانای گرمایی بهتری دارند و منجر به خروج گرمای پردازنده و انتقال خنکی به آن می‌شود. میزان اضافه کردن خمیر سیلیکون به اندازه یک سکه کوچک می‌باشد. مقادیر زیاد نه تنها باعث خنکی نمی‌شود بلکه افزایش گرما و عدم انتقال خنکی را در بر دارد.

یکی از انتخاب‌های مناسب در این زمینه خمیر سیلیکون کولر مستر (Master Gel Maker)  می‌باشد. این محصول رسانای گرمای بالا و همچنین کیفیت بسیار مناسبی دارد.

 

 

2- بر روی مادربرد، منافذی وجود دارد که بدلیل اتصال و نصب پایه‌های خنک کننده تعبیه شده‌اند. مهم است که خنک کننده بطور دقیق و محکم بر روی مادربرد و پردازنده سوار شود.

 

 

3- انواع خنک کننده‌های سی پی یو‌، دارای اشکال و پایه‌های متفاوتی هستند. همچنین شرکت‌هایی مانند اینتل (Intel) و ای ام دی (AMD) که در این زمینه همواره معروف و پیشرو هستند،  در مقایسه با هم دارای اشکال متفاوتی می‌باشند که باید در هنگام نصب به آن‌ها توجه داشت.

4- اگر قصد استفاده از سی پی یو‌های جدید و قدرتمند را دارید، همانگونه که باید از مادربردهای قدرتمند استفاده کنید، نیاز است تا خنک کننده‌های پیشرفته و ترجیحا از نوع آبی را تهیه کنید. این خنک کننده‌ها با داشتن تعداد فن‌های بیشتر و استفاده از سیستم خنک کنندگی آبی، می‌توانند کمک بزرگی در زمینه کنترل دمای سی پی یو سیستم شما باشند. باید توجه کنید که نصب این خنک کننده‌ها پس از نصب مادربرد بر روی کیس و دیگر قطعات صورت می‌گیرد. ضمن آن‌که باید کیسی را در نظر بگیرید که قابلیت و امکان اتصال یک خنک کننده آبی را داشته باشد.

حال نوبت به نصب رم می‌رسد. بهتر است تا همان ابتدا و پس از نصب سی پی یو، رم را نصب نمایید. نکته‌ای که لازم است تا در مورد نصب رم در نظر داشته باشید، نوع آن و دیگری میزان فرکانس (باس) رم می‌باشد.

رم‌های جدید و مدرن امروزی همگی از دو نوع DDR4 و DDR5 می‌باشند. شما باید توجه کنید که مادربرد انتخاب شده از این دو نوع پشتیبانی کند که البته اکثر محصولات امروزی دارای چنین شرایطی هستند. نکته دیگر مقدار باس یا همان فرکانس یک رم است. میزان فرکانس قابل پشتیبانی یک مادربرد باید با میزان فرکانس یک رم همسان باشد. به نوعی می‌توان گفت مادربردها محدوده‌ای از فرکانس را پشتیبانی می‌کنند که میزان فرکانس رم انتخابی باید در آن  محدوده باشد.

 

 

اگر به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز دارید می‌توانید به مقاله بررسی رم کامپیوتر و آشنایی با اجزاء مختلف آن مراجعه کنید.

مرحله بعدی مربوطه به نصب کارت گرافیک است. در نظر داشته باشید که لزوما نباید این کار قبل از نصب مادربرد بر روی کیس انجام شود. شما می‌توانید این کار را در مراحل پایانی نیز انجام دهید. نکته قابل ذکر در مورد انتخاب یک کارت گرافیک مناسب، نیازمندی شما، بودجه و توجه به سایز و قدرت پاور (منبع تغذیه) است که در ادامه به آن می‌پردازیم. امروزه کارت‌های گرافیک، به دلیل قدرت و حجم بالایشان به انرژی بسیار زیادی نیاز دارند.

 

 

 

پس از نصب کارت گرافیک، نوبت به نصب هارد سیستم بر روی کیس می‌رسد. امروزه با روی کار آمدن هاردهای اس اس دی، سرعت بیشتر و در عین حال فضای کم‌تری اشغال می‌شود. همچنین وزن آن نیز بسیار کم‌تر از هاردهای اچ دی دی می‌باشد. بهترین حالت ممکن برای یک سیستم، داشتن یک اس اس دی با کیفیت و پر حجم است. اما هزینه آن نیز به مراتب بالاتر از هارد اچ دی دی است. برای افرادی که به فضای زیادی جهت ذخیره اطلاعات نیاز دارند توصیه می‌شود از ترکیب یک هارد اس اس دی جهت نصب ویندوز و برنامه و یک هارد اچ دی دی به جهت ذخیره اطلاعات استفاده شود تا هم هزینه کم‌تری داشته باشد و هم فضای ذخیره سازی بالاتری در اختیار داشته باشد. اس اس دی‌ها در 2 نوع ساتا (SATA) و (M.2) در دسترس هستند. نوع اول همانند یک هارد اچ دی دی است و از طریق یک کابل ساتا و یک کابل برق به مادربرد متصل و تغذیه می‌شود. نوع دوم اما پیشرفته‌تر و سریع‌تر است که از پورت (M.2)  بهره می‌برد. آخرین نسل این اس اس دی با نام (NVMe.M2) شناخته می‌شود که هم از لحاظ وزن و هم سرعت آپشن‌های بیشتری را در اختیار شما می‌گذارد اما توجه کنید که اگر خواهان استفاده از هارد اس اس دی نوع دوم هستید: اولا، باید یک مادربرد دارای  پورت (M.2) انتخاب کنید. دوما، از آن جایی که این هارد باید بر روی مادربرد نصب شود و همچنین به آن پیچ شود، پس طبیعتا زمان اتصال آن در ابتدای کار و قبل از نصب مادربرد بر روی کیس کامپیوتر است. برای مشاهده اس اس دی‌های با کیفیت و مدرن می‌توانید به صفحه مربوط به فروش اس اس دی مجموعه رایانه ولیعصر مراجعه کنید.

 

اس اس دی NVMe M.2

 

اس اس دی ساتا

زمانی را به یاد دارم که منبع تغذیه کامپیوتر، نهایتا 300 وات خروجی برق داشت و یک کابل 24 پین، 8پین، ساتا و... داشت، اما امروزه خروجی‌های بالای 1000 وات و همچنین وجود انواع کابل‌های متفاوت برای قطعات گوناگون را شاهد هستیم. اگر برای اولین بار یک پاور امروزی را ببینید کمی برایتان گیج کننده بنظر می‌آیند. پاورهای کامپیوتر امروزه در 3 نوع ماژولار، غیر ماژولار و نیمه ماژولار عرضه می‌شوند. برای اطلاعات بیشتر در این باره می‌توانید به مقاله  راهنمای خرید منبع تغذیه کامپیوتر مراجعه کنید. معمولا این قطعه را پس از مادربرد و سایر قطعات، بر روی کیس نصب می‌کنند.

در نهایت نوبت به اتصال سایر کابل‌ها به مادربرد می‌رسد، برای مثال کابل‌های مربوط به دکمه پاور، ریست، صدا، فن‌ها، سیستم نورپردازی و...

پس از اتمام تمامی این مراحل، نوبت به تست سیستم می‌رسد. برای این‌کار کافیست تا یک بار دکمه پاور را فشار دهید و اگر مشکلی وجود نداشته باشد سیستم بوق سلامت زده و آماده نصب ویندوز خواهد بود.

 


 

 

 

 

RVC