راهنمای خرید کیس کامپیوتر

علی عباس نژاد
۸ مرداد ۱۴۰۱
راهنمای خرید کیس کامپیوتر
وقتی صحبت از خرید یک کیس کامپیوتر می‌شود، چندین نکته حائز اهمیت است. با مطالعه این مقاله می‌‌توانید بهترین انتخاب را داشته باشید...

 

  

  

فرض کنید به خانه دوستتان می‌روید تا سیستم جدیدش را ببینید و شاید هم کمی گیم بازی کنید. اولین چیزی که در نگاه شما پدیدار می‌شود چیست؟ یک کیس کامپیوتر.

بنابراین اولین و مهم‌ترین عنصر زیبایی یک سیستم کامپیوتری، کیس آن است. اگر کیس شما، ظاهر زیبا و نورپردازی چشم نوازی داشته باشد، حتی یک سیستم ضعیف نیز در نظر جالب و جذاب می‌آید. به همین دلیل انتخاب یک کیس شکیل و خوش فرم، مهم‌ترین مسئله برای داشتن یک سیستم جذاب از لحاظ زیبایی شناختی می‌باشد.

اما مورد بعدی، مشخصات فنی آن است. پس می‌توان گفت در مجموع 3 عامل برای انتخاب یک کیس وجود دارد.

1- مشخصات ظاهری 2- مشخصات فنی 3- بودجه

 

1- مشخصات ظاهری

وقتی صحبت از ظاهر یک شیء می‌شود، اولین اولویت سلیقه خودتان است! شاید از کیسی خوشتان بیاید که هیچ شخص دیگری علاقه به خریدش نداشه باشد و یا حتی اصرار کند تا شما نیز آن را تهیه نکنید! شاید هم از نظرتان معروف‌ترین و محبوب‌ترین کیس‌ها، چنگی به دل نزند! پس فقط و فقط به خودتان بستگی دارد که چه  کیسی  را انتخاب کنید.

تنها در نظر داشته باشید که قبل از هر چیز به کاربری و هدف تهیه سیستم نیز توجه فرمایید. اگر یک کیس را برای گیم، استریم، رندر و فعالیت‌هایی نظیر آن می‌خواهید، باید گفت که معمولا و اکثرا از کیس‌هایی با درب‌های شیشه‌ای و نورپردازی آر جی بی (RGB) استفاده می‌شود. اکثر قطعات مدرن امروزی دارای نورپردازی هستند و  وجود قاب شیشه‌ای باعث می‌شود تا نمای آن‌ها به چشم بیاید. برای مثال اگر یک سیستم گیمینگ را درون یک کیس اداری ببندید، عملا در حق خود جفا کرده‌اید!

 

 

چرا که هیچ چیزی از آن چه که داخل کیس است به نمایش گذاشته نمی‌شود و مجموعه‌ای از رنگ‌های زیبا و جذاب در آن محبوس خواهد بود. اما بر عکس اگر که می‌خواهید یک سیستم ساده و اداری تهیه نمایید، دیگر نیازی به داشتن کیس شیشه‌ای نیست و اتفاقا اگر آن را تهیه کنید، پولتان را هدر داده‌اید! هیچ دلیل و نیازی وجود ندارد تا این کار را انجام دهید. البته در این دنیا هر شخص می‌تواند هر کاری را که بخواهد انجام دهد و نمی‌توان درست و غلط را تعیین کرد. تنها ما هستیم که خود را محدود کرده‌ایم.

نکته بعدی جنس بدنه کیس و همچنین کیفیت آن است. کیس‌های معمولی، جنس فلز نازک‌تری دارند اما کیس‌های بالارده و گیمینگ، ورقه‌های ضخیم‌تری دارند و بسیار با کیفیت‌تر می‌باشند. خوشبختانه اکثر کیس‌های امروزی ضد زنگ هستند و جایی برای نگرانی در مورد زنگ زده شدن آن وجود ندارد. بیاد دارم قبل‌تر یکی از دغدغه‌های ما یافتن راه‌هایی برای جلوگیری از زنگ زدن کیس بود.

 

 

بعضی از این محصولات طراحی‌های متفاوتی دارند. مانند وجود شیارهای زیبا، جای دستگیره، حالت توری (MESH) و وجود فن‌های آر جی بی و... در این میان کیس‌هایی نیز وجود دارد که ظواهر عجیب و بیاد ماندنی دارند. معمولا از این کیس‌های کاستوم شده در صفحات مجازی استفاده می‌شود و بیشتر جنبه جلب مخاطب را دارند.

 

 

 

از لحاظ رنگ بندی نیز باید گفت که کیس‌های گیمینگ از تنوع خوبی برخوردارند و تقریبا تمام رنگ‌هایی که می‌شناسید موجود است. رنگ‌هایی مانند: زرد، سفید، صورتی و...

در تمام کیس‌ها، پنل‌هایی برای جلوی کیس طراحی شده‌اند که دارای دکمه پاور، پورت یو اس بی، ریستارت و.... هستند. حال در بعضی از کیس‌های محل قرارگیری آن‌ها متفاوت است و در کنار، پایین و یا بالا قرار دارند. همچنین در بعضی از آنان، صفحه نمایشگرهای جذابی وجود دارد که دمای پردازنده، دمای داخل محیط، اکولایزر برای زمانی که موسیقی گوش می‌دهید و امکاناتی نظیر آن تعبیه شده است.

 

 

 

یکی دیگر از نکاتی که می‌توان به آن اشاره کرد، وجود فیلترهایی برای عدم ورود گرد و غبار و ذرات معلق در هوا به درون کیس است. وجود این فیلترها خالی از لطف نیست اما نباید همه چیز را به آن‌ها واگذار کرد. لازم است تا حداقل هر ماه یک بار، داخل کیس را به کمک یک پارچه خشک و با دقت، تمیز کنیم.

 

 

2- مشخصات فنی کیس کامپیوتر 

 توجه به ابعاد کیس

در نظر داشته باشید که باید با توجه به قطعات سیستم خود مانند: مادربرد، خنک کننده سی پی یو و... کیس مورد نظر خود را انتخاب نمایید.

چندین سایز معمول برای مادربردها وجود دارد:

Nano ITX

Pico ITX

Mini ITX

Micro ATX

ATX

EATX

 

 

در مقاله‌های بعدی بیشتر به هر کدام از این ابعاد مادربرد می‌پردازیم.

این موضوع برای کیس‌ها نیز صدق می‌کند. بطور کل، 6 گروه از نظر اندازه وجود دارد:

HTPC

Small Form Factor

Mini Tower

Mid Tower

Full Tower

Ultra Tower

 

 

با توجه به کاربری و میزان درخواست بازار ایران، کیس‌های مینی تاور، مید تاور و فول تاور به تعداد بیشتری یافت می‌شوند.

کیس‌های مینی تاور (Mini Tower) برای مادربرهای Mini ATX کاربرد دارند. این محصولات، 30 الی 45 سانتی متر ارتفاع و 15 الی 24 سانتی متر عرض دارند. این کیس‌ها کوچک‌تر هستند و راحت‌تر جابجا می‌شوند. نمی‌توان در آن‌ها از ستاپ‌های قوی گیمینگ یا رندرینگ استفاده کرد چراکه فضای کافی برای تهویه هوا و قرار دادن قطعات بزرگ وجود ندارد. کاربری این دسته، برای سیستم‌های اداری و حسابداری است و نهایتا یک سیستم گیمینگ پایین رده.

 

 

از طرف دیگر کیس‌های مید تاور (Mid Tower) 35 الی 55 سانتی متر طول دارند 15 الی 25 سانتی متر نیز عرض. کاربری این دسته گسترده از دیگر نمونه‌ها است. چرا که می‌توان آن‌ها را هم برای استفاده در ادارات و هم منازل در نظر گرفت. همچنین می‌توان درون آن‌ها سیستم‌های گیمینگ اسمبل کرد.

 

 

این محصولات از لحاظ قیمت نیز بصرفه‌تر هستند و مادربردهایی نظیر سایز ATX را پشتیبانی می‌کنند.

کیس‌های فول تاور (Full Tower) ابعاد بزرگی دارند و برای نصب تمامی مادربردها مناسب هستند. ارتفاع این کیس‌ها 55 الی 75 سانتی متر و عرض آن‌ها نیز 22 الی 32 سانتی متر است. این محصولات نیز جزو پرطرفدارترین کیس‌های بازار هستند چرا که برای سیستم‌های گیمینگ قدرتمند، رندرینگ، استریم و... مناسبند. شما می توانید هر مدل از مادربرد، کارت گرافیک و... را در آن‌ها جای دهید. همچنین قابلیت پشتیبانی از مادربردهای E ATX نیز به شما اجازه می‌دهد تا چندین کارت گرافیک را با هم سینک کنید.

 

 

این عمل برای کارت گرافیک‌های شرکت انویدیا با نام (SLI) و شرکت اِی اِم دی نیز با نام (Cross Fire) شناخته می‌شود. در هر صورت افرادی که به دنبال اسمبل یک سیستم قدرتمند هستند نیاز دارند تا پردازنده‌های آخرین نسل خود را بخوبی خنک کنند، بنابراین باید از یک خنک کننده مناسب و قوی استفاده کنند. معمولا از خنک کننده‌های آبی سه فن برای این کار استفاده می‌شود که برای نصب‌، نیاز به فضای بزرگی در قسمت بالا و بعضی از کیس‌ها در قسمت پایین دارند. یکی دیگر از مشخصه‌های فنی یک کیس توجه به سیستم تهویه آن است. 

 

 

 

 

کیس مناسب، آن است که فضای مناسب به جهت ورود هوا و از طرف دیگر خروج آن را در نظر داشته باشد. هر چه تعداد فن‌ها بیشتر باشد، مسلما میزان خنک کنندگی نیز بیشتر خواهد بود اما باید توجه داشته باشید که تعداد زیاد فن باعث تولید صدای بیشتر می‌شود. پیشنهاد می‌شود اگر که قصد اسمبل یک سیستم قدرتمند را دارید، از تعداد 2 الی 3 فن برای ایجاد یک گردش هوای مناسب در کیس استفاده کنید. اکثر کیس‌های امروزی بصورت آماده فن را بر روی خود دارند.

فضای نصب پاور (منبع تغذیه)

در اکثر کیس‌های امروزی فضای در نظر گرفته شده برای پاور کامپیوتر، قسمت پایینی است چرا که فضای بیشتری برای اسمبل و نصب قطعات در اختیار قرار می‌دهد. همچنین از نظر زیبایی شناختی نیز جلوه بهتری دارد. از دیگر علت‌های این کار نیز می‌توان به وزن بالای پاورهای قدرتمند (600 وات به بالا) اشاره کرد.

 

 

تعداد فضای نصب هارد (SSD,HDD)

اگر شما یک ادیتور حرفه‌ای هستید، باید کیسی را انتخاب نمایید که چندین فضای نصب هارد داشته باشد. دربعضی از کیس‌ها علاوه بر فضای داخل، چندین اسلات در پشت کیس برای نصب حافظه در نظر گرفته شده است. همانطور که احتمالا می‌دانید کیس‌های گیمینگ و مدرن امروزی در قسمت پشت (بغل کیس) فضای مناسبی برای مدیریت کابل در اختیار اسمبل کننده قرار می‌دهند. در کنار آن و در بعضی از کیس‌ها می‌توان محل‌هایی برای نصب اس اس دی مشاهده کرد.

 

 

بودجه

توجه کنید که راز یک خرید درست و بصرفه در زمینه سیستم کامپیوتر، اختصاص دادن میزان بودجه مناسب برای هر قطعه است. باید با توجه به ارزش و کاربرد هر قطعه مقدار مشخصی را برایش تعیین کنید. کیس یکی از مواردی است که  باید به آن توجه کرد. البته جزو قطعات اصلی نیست اما مهم است که از محصول باکیفیت و مناسبی استفاده کنید.

نکات پایانی

هنگام خرید یک سیستم جدید، باید تمام قطعات را به گونه‌ای انتخاب نمایید که با هم هماهنگ باشند. خوشبختانه به کمک پلتفرم اسمبل هوشمند مجموعه رایانه ولیعصر هر شخصی با هر میزان دانشی درباره سیستم‌های کامپیوتری می‌تواند سیستم مورد نظر خود را انتخاب کند.

اگر قصد خرید یک سیستم قدرتمند با پردازنده قوی و آخرین نسل را دارید، باید کیسی انتخاب کنید که فضای کافی برای نصب قطعات بزرگ مانند: خنک کننده سه فن را داشته باشید.

آخرین و مهم‌ترین شخصی که باید از سیستمش راضی باشد، خود شما هستید. پس تمام نظرات را بشنوید، بسنجید و در نهایت تصمیم بگیرید.

 

  

 

 

 

RVC